Klej do kontaktu z żywnością świetnym specyfikiem do domowych napraw
Złamana deska do krojenia, czy też półka na przyprawy niekoniecznie musi wymagać wymiany. O ile sklejenie ich zwykłym klejem do montażu i napraw byłoby bardzo niebezpieczne, to dobry klej do kontaktu z żywnością powinien już poradzić sobie z tym zadaniem. W sklepach z chemią budowlaną pojawia się ich coraz więcej, dlatego warto rozważyć dodanie go do swojego domowego zestawu złotej rączki.
Dlaczego w kuchni nie można używać standardowych klejów?
Mogłoby się wydawać, że to wiedza powszechna, jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że klej przymysłowo-budowlany może mieć bardzo szkodliwy wpływ na produkty spożywcze. Nieważne czy klej już stwardniał, jego trujące właściwości zawsze mogą przejść na jedzenie i picie. Dlatego nie powinno się nawet myśleć o sklejeniu imbryka albo miski tym samym klejem, którego używa się do innych napraw w gospodarstwie domowym. Nawet mała dawka kleju, po kontakcie z produktami spożywczymi, może być przyczyną poważnego uszczerbku na zdrowiu.
Klej do kontaktu z żywnością – chemia budowlana do napraw kuchennych
Z kolei nawet obfite ilości kleju do kontaktu z żywnością nie będą przekładały się na zdatność do spożycia żadnego produktu. Atest bezpieczeństwa, który posiada zdecydowana większość z nich, daje gwarancję braku powodu do obaw o zatrucie po użyciu takiego specyfiku. Mając go w domowym warsztacie nie trzeba wyrzucać pękniętego chlebaka, czy nawet ulubionego talerza – wystarczy umiejętnie posłużyć się klejem do kontaktu z żywnością aby dalej móc korzystać z danego przedmiotu. Więcej szczegółów można znaleźć na stronie Melkib.com.
Nieuzasadnione jest przekonanie, że klej pozbawiony składników szkodliwych dla żywności ma gorsze działanie. Tego rodzaju chemia budowlana doskonale sprawdza się podczas wykonywania wszelkich napraw, a najlepsze specyfiki będą spełniały swoje zadanie przez całe lata. Możliwe nawet, że gdy potłuczony talerz po sklejeniu jeszcze raz spadnie na podłogę to sklejona część się nie rozdzieli.